2014. március 1., szombat

WayteQ TALK 5H - Átpartícionálás - kérdések és válaszok

Elég sok félreértelmezés, és - user oldali - hanyagság okán kreálom ezt a posztot, aminek elolvasása után remélem még világosabb lesz mi miért is történik.

1. Mi az a ClockworkMod recovery (CWM), és mire jó?
Szinte minden android rendszerű készülék rendelkezik egy gyári recovery-vel. Ez a recovery egy a készüléken jó elhatárolható helyen (partíción) helyezkedik el, az androidtól teljesen független. Tekintsd egy különálló mini operációs rendszernek. Feladata hogy akár egy működésképtelen android rendszer miatti problémákat javítsd a segítségével. Értsd: akár a komplett rendszer újratelepítését elvégezheted benne ha rendelkezésre áll a megfelelő formátumú csomag.
A CWM egy custom (egyedi) recovery, a gyári android továbbfejlesztett változata, rengeteg olyan plusz funkcióval ami a gyáriban nem található meg. Segítségével a rom telepítésen kívül, teljes alacsonyszintű mentést, visszaállítást (akár részlegest) készíthetsz, és sok más mindenre is használhatod. Mi modderek nagyon szeretjük mert pl. az aktuális rom javításokat/módosításokat egyszerűen telepíttethetjük vele általatok.


CWM recovery

2. Mi történik pontosan átpartícionáláskor?
Nézzük meg hogyan is néz ki a készülékben található nand flash memória felosztása:Néhány szót a számunkra érdekes részekről:
PRELOADER: ezt hívhatjuk akár bootloader-nek, a legelső rutin ami a készülék bekapcsolásakor elindul. Ha ez a rész megsérül, a készüléknek annyi...tégla.

BOOTIMG: a kernel és ramdisk páros található itt.

RECOVERY: az 1-es pontban említett recovery "bejelentett lakcíme". :D Nagyban hasonlít a tartalma a BOOTIMG partíció kernel és ramdisk párosához, annyi különbséggel hogy a ramdisk más a recovery-hez szükséges fájlok miatt.

ANDROID: maga az android rendszer partíciója, egy az egyben megegyezik a sokat emlegetett system partícióval.

CACHE: egy az egyben az amit a rendszer is cache-ként használ.

USRDATA: a rendszer által használt felhasználói adatok tárolására alkalmas terület, a sokat emlegetett data partícióval egyezik meg.

EBR1 és EBR2: (Extended Boot Record-ok) az EBR1 a rendszerben használt partíciók (ANDROID, CACHE, USRDATA) felosztásáért felelős, az EBR2 pedig a belső SD kártya partíciójának konfigurációjáért.

És akkor most nézzük meg mi is történik pontosan:
Két dolgot kell elvégeznünk átpartícionáláskor, az egyik hogy a fent említett EBR részeket lemódosítsuk a kívánt méretűre, illetve mivel az android alapból úgy van felkészítve hogy belsőSD kártyát kell kezelnie, ezeket a részeket kiiktassuk. Tehát van egy nagyon alacsony szintű módosítás, és egy az ANDROID (system) partíción található 2 fájl lecserélése.
Értelemszerűen előbbiek (EBR1,EBR2) rom újratelepítéskor nem fognak változni, mert alapból az androidnak elérhetetlen helyen van, míg utóbbi természetesen változhat.
A repart-talk5h.apk alkalmazás tartalmazza a módosított és gyári állapotú EBR-eket, ezt a kívánt gomb megnyomásakor egy speciális módon felülírod, de aktív még nem lesz ettől. Ahhoz hogy használatba kerüljön, kell egy újraindítás hogy a bootloader az új partíciós "térképeket" vegye figyelembe. Természetesen a "térkép" most más adatokat tartalmaz mint amit a fájlrendszer fizikailag...értsd: meg kell formázni az érintett partíciót, amit a CWM recovery-ben a wipe data/factory reset-el tehetsz meg. (Egy példa hogy könnyebben érthető legyen: ha az asztali gépedben lévő merevlemezed egy partícióját átméretezed, akkor ugyanúgy le kell formáznod hogy ténylegesen használatba vehesd!)
Ezzel az EBR-ek, fájlrendszerek módosultak, és akár használhatnád is, csak éppen mint fent is említettem az android rendszer bizonyos részei keresni fogják, és használni akarnák a belsőSD kártyát, ami ugyebár már nincs, ezért mielőtt elindítanád magát a rendszert, le kell módosítani (kicserélni) 2db fájlt. Ehhez kell használni az általam kiadott wayteq_talk5h_repart_aroma.zip csomagot, és kiválasztani a megfelelő opciót. Ezek után már bátran indíthatod a rendszert.

3. Mit kell tennem akkor ha már át van partícionálva, és másik romot szeretnék használni?
Ahogy fent is mondtam, egy része a partícionálásnak nem fog változni akármilyen romot is teszel fel (EBR1,EBR2). A másik része viszont igen, hiszen a rom fontos tartozéka. Tehát attól függ hogy miyen állapotról, milyen állapotra akarsz áttérni. Ezeket leírom példákba szedve a jelenlegi két elérhető rom-ra levetítve:

3.a gyári ROM gyári partíciókkal --> gyári ROM átpartícionálva: nincs más teendő mint az elkészült leírást követni lépésről-lépésre.

3.b gyári ROM átpartícionálva --> gyári ROM gyári partíciókkal: szintén mint az előző esetben, csak a kiválasztott opciók mások, értelemszerűen a leírás 10-es pontjában a Gyári állapot gombot választod, illetve a leírás 15-ös pontjában válaszd a Gyári ROM - Belső SD bekapcsolása (Gyári állapot) nevű opciót.

3.c gyári ROM gyári partíciókkal --> MIUI ROM gyári partíciókkal: semmi extra teendőd nincs, kövesd kelzsoca utasításait!

3.d gyári ROM gyári partíciókkal --> MIUI ROM átpartícionálva: a leírást követve 13-as pontig (tehát még azt is elvégezve!), majd CWM-ben a MIUI ROM feltelepítése a install zip from sdcard - choose zip from sdcard menüpont segítségével. Ha végzett, akkor még véletlenül se indítsd el a rendszert, maradj itt CWM-ben és a wayteq_talk5h_repart_aroma.zip-et elindítva, válaszd a MIUI v5 ROM - Belső SD kikapcsolása (Átpartícionált állapot) nevű opciót. Most már indíthatod a rendszert! FIGYELEM! A 14-es pontot TILOS elvégezni ez esetben!

3.e MIUI ROM gyári partíciókkal --> MIUI ROM átpartícionálvaaz elkészült leírást követni lépésről-lépésre, és ne tévesszen meg hogy a gyári ROM-ra hivatkozik, MIUI esetén is ugyanígy működik. Természetesen a 15-ös pontban leírtaknál MIUI v5 ROM - Belső SD kikapcsolása (Átpartícionált állapot) nevű opciót válaszd!

3.f MIUI ROM átpartícionálva --> MIUI ROM gyári partíciókkalaz elkészült leírást követni lépésről-lépésre, és ne tévesszen meg hogy a gyári ROM-ra hivatkozik, MIUI esetén is ugyanígy működik. Természetesen a 15-ös pontban leírtaknál MIUI v5 ROM - Belső SD bekapcsolása (Gyári állapot) nevű opciót válaszd!

3.g MIUI ROM átpartícionálva --> gyári ROM átpartícionálva
  • 1. Ha van teljes mentésed arról a gyári átpartícionált ROM-ról amire át akarsz térni, akkor nincs más teendőd mint CWM-ben visszaállítani azt, és használatba venni.
  • 2. Ha nincs mentésed róla, akkor itt találsz linket a gyári állapotú ROM-hoz, tedd fel CWM-ből az ott lévő leírás szerint, majd a restore végeztével még véletlenül se indítsd el a rendszert, maradj itt CWM-ben és a wayteq_talk5h_repart_aroma.zip-et elindítva, válaszd a Gyári ROM - Belső SD kikapcsolása (Átpartícionált állapot) nevű opciót.
3.h MIUI ROM átpartícionálva --> gyári ROM gyári partíciókkalleírást követve 13-as pontig - még azt is elvégezve! - (ne tévesszen meg hogy a gyári ROM-ra hivatkozik a leírás, MIUI esetén is ugyanígy működik), értelemszerűen a leírás 10-es pontjában a Gyári állapot gombot választod, majd CWM-ben:
  • 1. Ha van teljes mentésed arról a gyári ROM-ról amire át akarsz térni és az NEM egy átpartícionált állapotú, akkor nincs más teendőd mint CWM-ben visszaállítani azt, és használatba venni.
  • 2. Ha van teljes mentésed arról a gyári ROM-ról amire át akarsz térni és az ÁTPARTÍCIONÁLT állapotú, akkor nincs más teendőd mint CWM-ben visszaállítani azt, majd a restore végeztével még véletlenül se indítsd el a rendszert, maradj itt CWM-ben és a wayteq_talk5h_repart_aroma.zip-et elindítva, válaszd a Gyári ROM - Belső SD bekapcsolása (Gyári állapot) nevű opciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése