2013. augusztus 31., szombat

ZTE Blade Super - Átpartícionálás v2.0

FIGYELEM! 
A következő műveletek csak és kizárólag ZTE Blade Super (ZTE GrandX Pro) készülékre valók!!! 
Más készüléken beláthatatlan károkat okozhat!

Pár szóban a problémáról, miért is készült ez a leírás.
A készülék felhasználót érintő gyári partíció felosztása a következő:
/data = 504MB (felhasználói adatok, telepített appok alapértelmezett tárolási helye)
/system = 504MB (android rendszer)
/sdcard = 2,03GB (belsőSD kártya, pl. zenék, képek egyéb dolgok tárolása, a készülék Telefonmemóriának hívja)

Mint látjátok az alkalmazások telepítésére rendelkezésre álló hely igen karcsú, amit tovább redukál az első bekapcsolás után elvégzett - többek között a - Google szolgáltatások frissítései ~220MB-ra, s bár a Beállításokban az alapértelmezett tárolási helyet át lehet állítani a belső SD kártyára, ezzel csak bonyolódik a dolog. Kijelenthetjük hogy gyárilag pazarló és nem kényelmes ez a felosztás.

A feladat az hogy a belső SD kártya megszűntetésével, annak felszabaduló tárhelyét hozzáadjuk a /data partícióhoz (belső memória). Így lesz egy ~2,5GB-os felhasználói adatok tárolására alkalmas terület.



Ismert hibák, melyek a későbbiekben javítva lesznek:
  • A külső SD kártya ezek után név szerint Telefon-memóriaként látszódik, és nem lehet az élő rendszeren lecsatolni, ez azoknak okozhat gondot akik működésben közben akarnak microSD-t cserélgetni! (Beállítások - Tárhely alatt)
  • Beállítások - Alkalmazások menüpontban a Telefon-memória fülön a név változás miatt a microSD látszódik.
Teendők:


OLVASD EL A LEÍRÁST, ÉRTELMEZD, HA NEM ÉRTESZ VALAMIT KÉRDEZZ! MEGKÉREK MINDENKIT HOGY KELLŐ KÖRÜLTEKINTÉS MELLETT VÉGEZZE A MŰVELETEKET!

FIGYELEM! A műveletek előfeltétele hogy root-olva legyen a készülék, és telepítve legyen a ClockworkMod Recovery! Az részleges adatvesztés nélküli partícionáláshoz szükséges egy minimum 2GB-os üres microSD használata a CWM backup/restore miatt!!!

1. Az első és legfontosabb teendő hogy az eddig általad már a belsőSD-re(Telefonmemóriába) áthelyzett appokat (ha volt ilyen) visszarakd a belső memóriába. (Beállítások - Alkalmazások - Telefon-memória fülön tapizz az app nevére és válaszd az Áthelyezés a belső memóriába gombot!) Tisztában vagyok azzal hogy ha már sokat áthelyeztél akkor nem fogod tudni az összeset visszarakni hiszen kevesebb a hely ott. Tegyél vissza annyit amennyit csak tudsz/akarsz, vagy hagyd veszni őket és partícionálás után újrarakod őket. Ami a Telefonmemóriában maradt azt mindenképp távolítsd el, mert úgy sem lehet őket utána használni.

2. Kapcsold ki a telefont, tegyél a készülékbe egy a fent is említett microSD-t (ha még nem volt), menj a CWM-be, és csinálj egy backup-ot, ezzel lemented a módosítás előtti komplett állapotot.

3. Indítsd el a rendszert a reboot system now menüponttal.

4. Töltsd le ezt a csomagot és ellenőrízd vissza annak sértetlenségét! (MD5) (ab621ecef0eeef9ee3f95bb3d16e0fa7)

5. Csomagold ki a tartalmát, és másold fel őket a microSD gyökerébe!
  • repartition.apk
  • enable_internal_sdcard.zip
  • disable_internal_sdcard.zip

6. Majd a Beállítások - Biztonság menüpontban az Ismeretlen források-at pipáljuk be (ha még nem volt):

7. Indítsuk el a készüléken lévő fájlkezelőt, keressük meg és telepítsük fel a korábban felmásolt fájlok közül a repartition.apk-t, majd a sikeres telepítés után indítsuk is el (Partícionáló).

8. Elindítás után az alkalmazás root hozzáférést kér, adjuk meg neki:

9. Az alkalmazás főképernyőjén olvassuk el a figyelmeztetéseket mielőtt bármit tennénk:

10. A partícionálás megkezdéséhez döntsük el melyik állapotot akarjuk végrehajtani és annak megfelelő gombot nyomjuk meg. Én most értelemszerűen a módosítottat mutatom meg, de a gyári állapotú partíciók visszaállítása esetén is ugyanazok a műveletek, kivéve a 15. pontban leírtak! Tehát nyomjuk meg a 2,5GiB /data nevű gombot, a felugró figyelmeztést OK gombbal fogadjuk el!

11. A sikeres művelet után egy információs ablak jelenik meg, olvassuk el és nyugtázzuk egy OK gombbal ha tudomásul vettük!

12. Ahogy az infó ablak is jelezte a Partícionáló alkalmazásban válasszuk az Újraindítás Recovery-be menüpontot, majd erősítsük meg egy OK gombbal.


13. A készülék újraindul CWM recovery-be. Itt válasszuk a wipe data/factory reset menüpontot, és várjuk meg amíg végez.

14. Most visszaállítjuk az eredeti adatokat az új megnövelt méretű /data partícióra. Ehhez menjünk a backup and restore - advanced restore menüpontba, ott válasszuk ki a korábban készített mentésünket (legfrissebb dátumú ha több van), és válasszuk a Restore data-t.

15. Miután végzett, a CWM főmenüjében válasszuk az install zip from sdcard - choose zip from sdcard menüpontot, majd a korábban (5. pont) felmásolt fájlok közül válasszuk ki a disable_internal_sdcard_v2.zip fájlt, és egy megerősítés után telepítsük fel. Ezzel kikapcsoljuk a belsőSD-t a rendszer számára!

FIGYELEM! HA A GYÁRI ÁLLAPOTRA ÁLLÍTJUK VISSZA A PARTÍCIÓKAT AKKOR AZ enable_internal_sdcard.zip-et KELL VÁLASZTANI!

16. A kiválasztott csomag sikeres telepítése után indítsuk el a rendszert, a reboot system now menüpont használatával!


Kellemes használatot!

A partícionáló alkalmazás a ROM HKPHONE EDIT ( http://hkphone.com.vn ) verziójának módosítása, köszönet érte a készítőinek!

2 megjegyzés:

  1. Soha nem használtam még CWM-et, így a 2. pontban a backup készítését az alábbi leírás alapján végeztem el:
    http://pdafanclub.com/forum/index.php?topic=3683.0
    (remélem nem baj a külső link)

    VálaszTörlés
  2. Hát a leírás nem igazán passzol...inkább csak úgy általánosságban. Mert ha már itt tartunk akkor az én egy korábbi komplett képekkel illusztrált leírásomat is berakhattam volna. (http://hungariandroid.com/androidfans/viewtopic.php?f=239&t=434#p11478) De nem tettem, mert ezek a leírások NEM univerzálisak csak úgy nagyjából, CWM-ből "sokezer" típusú és felépítésű létezik.

    VálaszTörlés